Tuesday, November 13, 2018

Un vídeo d'aparença innocent publicat a Internet pot convertir-se en verí letal per Fabiano Caruana en el duel pel títol mundial que disputa a Londres davant el campió

Magnus Carlsen fa un dels seus primers moviments en la quarta partida del MundialAmpliar foto
Magnus Carlsen fa un dels seus primers moviments en la quarta partida del Mundial L.G.
Leontxo GARCÍA
Londres 14 NOV 2018 - 00:36 CET
Un vídeo d'aparença innocent publicat a Internet pot convertir-se en verí letal per Fabiano Caruana en el duel pel títol mundial que disputa a Londres davant el campió, el noruec Magnus Carlsen, perquè conté informació clau sobre la preparació secreta del nord-americà. Després de conèixer la filtració, Carlsen va jugar aquest dimarts sense força la quarta partida de les dotze previstes, tot i que tenia la iniciativa de les peces blanques. No hi ha una explicació clara d'aquesta actitud. El marcador està igualat (2-2).

El campió va intentar escapolir quan se li va preguntar pel vídeo, publicat al matí i retirat a les poques hores: "El veuré aquesta nit", va ser la seva primera resposta. Davant la insistència dels periodistes, va reconèixer: "Estic assabentat de la seva existència, però no dels detalls". Caruana es va negar a respondre sobre aquest assumpte.

El vídeo mostra imatges de Caruana i el seu equip d'analistes -el uzbek Rustam Kasimyánov, el cubà Leinier Domínguez, el romanès Cristian Chirila i el nord-americà Alejandro Ramírez- durant la seva concentració a la luxosa casa de camp del mecenes Rex Sinquefield a l'estat de Missouri (EUA). Tot sembla molt innocent fins que, de sobte, es veuen imatges de Caruana en una sessió d'entrenament, analitzant diverses posicions, i, sobretot, una captura de pantalla d'ordinador amb la llista de bona part del repertori d'obertures i defenses (formes de començar una partida) que ha preparat per aquest Mundial de Londres. Això és precisament el major secret que un escaquista pot tenir abans d'un duel pel títol mundial. El més probable és que els responsables del vídeo i de la seva publicació no tinguin ni idea d'escacs.

Una imatge del vídeo filtrat: a la part superior hi ha una llista d'obertures i defenses incloses en la preparació de Caruana
Una imatge del vídeo filtrat: a la part superior hi ha una llista d'obertures i defenses incloses en la preparació de Caruana L.G.
Molt poques hores després de la filtració, Carlsen va mantenir una actitud molt estranya en la quarta partida. Va acceptar ficar-se en una variant de l'Obertura Anglesa sabent que Caruana l'havia jugat tres vegades; el normal en una situació així és que el noruec hagués preparat una idea incisiva que sorprengués al seu rival. Però en lloc d'això va jugar passivament, sense córrer cap risc. Per això hauria estat més lògic de jugar una obertura molt inusual, com Carlsen ha fet tantes vegades, amb la finalitat de treure al seu rival dels camins més coneguts i obligar-lo a pensar per si mateix des del principi i no fer de memòria els deu o quinze primers moviments.

A la sala hi havia dues interpretacions contraposades. Els periodistes noruecs no van descartar que, d'acord amb els principis morals que imperen a Escandinàvia, Carlsen no voldria fer sang en una situació clarament injusta per al seu rival, tot i que, en condicions normals, el campió és una bèstia salvatge de la competició i admet que gaudeix quan els seus adversaris pateixen. L'altra interpretació és molt menys filosòfica, i es resumeix en aquestes paraules del veterà gran mestre australià Ian Rogers: "Carlsen ha decidit guanyar temps, no córrer cap risc avui, perquè el seu equip d'analistes pugui treballar profundament durant el descans de demà [ per dimecres] per aprofitar aquesta informació tan valuosa ".

Les conseqüències del que ha passat poden ser molt greus, perquè pràcticament obliguen a Caruana a oblidar-se de gran part del que ha preparat durant mesos i a improvisar un nou repertori d'obertures i defenses per a les huit partides restants. I a més pot haver seqüeles psicològiques importants, per a ell i el seu equip.

La filtració d'informació secreta en els Mundials d'escacs va tenir el seu apogeu durant el tercer duel Kaspàrov-Karpov, el 1986 (Londres i Leningrad). Kaspàrov va expulsar del seu equip en diferents moments a tres dels seus analistes (Timoixenko, Vladimirov i Dorfman) després acusar-los de passar material escrit molt confidencial a persones properes a Karpov. Però en aquest cas no sembla haver traïció alguna, sinó ignorància sobre els aspectes tècnics dels escacs i falta de rigor en el control de la informació.

No comments:

Post a Comment