Tuesday, November 13, 2018

Еден невин изглед видео објавено на Интернет може да бидат смртоносни отров Фабиано Каруана во мечот за борба за титулата во Лондон против шампионот, Норвежанец Магнус Карлсен, бидејќи содржи клучни информации за подготовка на тајните на САД.

Магнус Карлсен го прави едно од неговите први потези во четвртата игра на Светското првенство
Магнус Карлсен го прави едно од неговите први потези во четвртата игра на Л.Г.
LEONTXO GARCÍA
Лондон 14 НОА 2018 - 00:36 CET
Еден невин изглед видео објавено на Интернет може да бидат смртоносни отров Фабиано Каруана во мечот за борба за титулата во Лондон против шампионот, Норвежанец Магнус Карлсен, бидејќи содржи клучни информации за подготовка на тајните на САД. По филтрација, Карлсен одигра вторник без ноктот игра четири од предвидените дванаесет, иако имаше иницијатива бели парчиња. Не постои јасно објаснување за тој став. Резултатот е изедначен (2-2).

Шампионот се обиде да се лизга далеку кога тој беше запрашан за видео, објавен во утринските часови и отстранети неколку часа подоцна: "Ќе се видиме вечерва", тоа беше неговиот прв одговор. На инсистирањето на новинарите тој призна: "Свесен сум за неговото постоење, но не и за деталите". Каруана одби да одговори на ова прашање.

Видеото покажува слики од Каруана и неговиот тим на аналитичари -на Uzbek Рустам Kasimyánov, Leinier Dominguez, романскиот Кристијан Chirila и американски Алехандро Рамирез за време на неговата концентрација во луксузниот дом патрони Рекс Sinquefield во државата Мисури (САД) Сè што изгледа многу невини додека одеднаш слики Каруана се во тренинг сесија, анализа на различни позиции, и над сите, на екранот на вашиот компјутер со листа на добар дел од репертоарот на отвори и одбрана (обрасци да започне игра) што се подготви за овој Светски куп во Лондон. Тоа е токму најголемата тајна што шахист може да ја има пред дуелот за светската титула. Најверојатно, оние што се одговорни за видеото и неговото објавување немаат идеја за шах.

Сликата на филтрираното видео: на врвот е листа на отвори и одбрани вклучени во подготовката на Каруана
Сликата на филтрираното видео: на врвот е листа на отвори и одбрани вклучени во подготовката на Caruana L.G.
Многу неколку часа по истекувањето, Карлсен одржуваше многу чуден став во четвртата игра. Тој се согласи да влезе во варијанта на англискиот Отворено сознание дека Каруана три пати го играше тоа; нормалната работа во таква ситуација е тоа што Норвежанецот ќе подготви промислена идеја што ќе го изненади својот ривал. Но, наместо тоа, играше пасивно, без да преземе ризици. Тоа би било пологично да играат многу необичен отворање, како Карлсен има направено многу пати со цел да се добие неговиот противник од познатите патеки и да го присили да се размислува за себе, уште од самиот почеток, а не да се запаметат десет или петнаесет први движења.

Во собата имаше две спротивставени толкувања. Норвешка новинарите не ја отфрли дека, во согласност со моралните принципи кои преовладуваат во Скандинавија, Карлсен не сака да се подготви крв на јасно нефер ситуација за неговиот ривал, иако во нормални услови, шампионот е ѕвер на конкуренцијата и признава дека ужива кога страдаат неговите противници. Од друга интерпретација е многу помалку филозофски, и се сумирани во овие зборови на австралискиот ветеран велемајстор Јан Роџерс: "Карлсен одлучи да се купи време и да не ризикувам и денес, така што нејзиниот тим на аналитичари може да работи длабоко во мирување утре [ до среда] за да ги искористат тие вредни информации ".

Последиците од она што се случи може да биде многу сериозна, бидејќи практично сила Каруана да се заборави многу од она што сте подготвени за месеци и да се импровизира нов репертоар на отвори и одбрана за преостанатите осум натпревари. И покрај тоа може да има и важни психолошки продолженија, за него и за неговиот тим.

Протекување тајни информации во Светската шахот имаше својот врв во текот на Каспаров, Карпов третиот натпревар во 1986 година (Лондон и Ленинград). Каспаров возеше неговиот тим во различни времиња тројца од неговите аналитичари (Тимошенко, Владимиров и Дорфман) по обвинувајќи ги поминува многу чувствителни на луѓе блиски до Карпов пишан материјал. Но, во овој случај се чини дека нема предавство, туку незнаење за техничките аспекти на шахот и недостатокот на строгост во контролата на информациите.
Magnus Karlsen go pravi edno od negovite prvi potezi vo četvrtata igra na Svetskoto prvenstvo
Magnus Karlsen go pravi edno od negovite prvi potezi vo četvrtata igra na L.G.
LEONTXO GARCÍA
London 14 NOA 2018 - 00:36 CET
Eden nevin izgled video objaveno na Internet može da bidat smrtonosni otrov Fabiano Karuana vo mečot za borba za titulata vo London protiv šampionot, Norvežanec Magnus Karlsen, bidejḱi sodrži klučni informacii za podgotovka na tajnite na SAD. Po filtracija, Karlsen odigra vtornik bez noktot igra četiri od predvidenite dvanaeset, iako imaše inicijativa beli parčinja. Ne postoi jasno objasnuvanje za toj stav. Rezultatot e izednačen (2-2).

Šampionot se obide da se lizga daleku koga toj beše zaprašan za video, objaven vo utrinskite časovi i otstraneti nekolku časa podocna: "Ḱe se vidime večerva", toa beše negoviot prv odgovor. Na insistiranjeto na novinarite toj prizna: "Svesen sum za negovoto postoenje, no ne i za detalite". Karuana odbi da odgovori na ova prašanje.

Videoto pokažuva sliki od Karuana i negoviot tim na analitičari -na Uzbek Rustam Kasimyánov, Leinier Dominguez, romanskiot Kristijan Chirila i amerikanski Alehandro Ramirez za vreme na negovata koncentracija vo luksuzniot dom patroni Reks Sinquefield vo državata Misuri (SAD) Sè što izgleda mnogu nevini dodeka odednaš sliki Karuana se vo trening sesija, analiza na različni pozicii, i nad site, na ekranot na vašiot kompjuter so lista na dobar del od repertoarot na otvori i odbrana (obrasci da započne igra) što se podgotvi za ovoj Svetski kup vo London. Toa e tokmu najgolemata tajna što šahist može da ja ima pred duelot za svetskata titula. Najverojatno, onie što se odgovorni za videoto i negovoto objavuvanje nemaat ideja za šah.

Slikata na filtriranoto video: na vrvot e lista na otvori i odbrani vklučeni vo podgotovkata na Karuana
Slikata na filtriranoto video: na vrvot e lista na otvori i odbrani vklučeni vo podgotovkata na Caruana L.G.
Mnogu nekolku časa po istekuvanjeto, Karlsen održuvaše mnogu čuden stav vo četvrtata igra. Toj se soglasi da vleze vo varijanta na angliskiot Otvoreno soznanie deka Karuana tri pati go igraše toa; normalnata rabota vo takva situacija e toa što Norvežanecot ḱe podgotvi promislena ideja što ḱe go iznenadi svojot rival. No, namesto toa, igraše pasivno, bez da prezeme rizici. Toa bi bilo pologično da igraat mnogu neobičen otvoranje, kako Karlsen ima napraveno mnogu pati so cel da se dobie negoviot protivnik od poznatite pateki i da go prisili da se razmisluva za sebe, ušte od samiot početok, a ne da se zapametat deset ili petnaeset prvi dviženja.

Vo sobata imaše dve sprotivstaveni tolkuvanja. Norveška novinarite ne ja otfrli deka, vo soglasnost so moralnite principi koi preovladuvaat vo Skandinavija, Karlsen ne saka da se podgotvi krv na jasno nefer situacija za negoviot rival, iako vo normalni uslovi, šampionot e dzver na konkurencijata i priznava deka uživa koga stradaat negovite protivnici. Od druga interpretacija e mnogu pomalku filozofski, i se sumirani vo ovie zborovi na avstraliskiot veteran velemajstor Jan Rodžers: "Karlsen odluči da se kupi vreme i da ne rizikuvam i denes, taka što nejziniot tim na analitičari može da raboti dlaboko vo miruvanje utre [ do sreda] za da gi iskoristat tie vredni informacii ".

Posledicite od ona što se sluči može da bide mnogu seriozna, bidejḱi praktično sila Karuana da se zaboravi mnogu od ona što ste podgotveni za meseci i da se improvizira nov repertoar na otvori i odbrana za preostanatite osum natprevari. I pokraj toa može da ima i važni psihološki prodolženija, za nego i za negoviot tim.

Protekuvanje tajni informacii vo Svetskata šahot imaše svojot vrv vo tekot na Kasparov, Karpov tretiot natprevar vo 1986 godina (London i Leningrad). Kasparov vozeše negoviot tim vo različni vreminja trojca od negovite analitičari (Timošenko, Vladimirov i Dorfman) po obvinuvajḱi gi pominuva mnogu čuvstvitelni na luǵe bliski do Karpov pišan materijal. No, vo ovoj slučaj se čini deka nema predavstvo, tuku neznaenje za tehničkite aspekti na šahot i nedostatokot na strogost vo kontrolata na informaciite.

No comments:

Post a Comment