Tuesday, November 13, 2018

Een onschuldig ogende video geplaatst op het internet kunnen dodelijk gif Fabiano Caruana geworden in de wedstrijd voor de wereld titel gevecht in Londen tegen de kampioen, Noor Magnus Carlsen,

Magnus Carlsen maakt een van zijn eerste zetten in de vierde wedstrijd van het Wereldkampioenschap
Magnus Carlsen maakt een van zijn eerste zetten in de vierde wedstrijd van de L.G.
LEONTXO GARCÍA
Londen 14 NOV 2018 - 00:36 CET
Een onschuldig ogende video geplaatst op het internet kunnen dodelijk gif Fabiano Caruana geworden in de wedstrijd voor de wereld titel gevecht in Londen tegen de kampioen, Noor Magnus Carlsen, omdat deze belangrijke informatie over de voorbereiding van de Amerikaanse geheime bevat. Na het kennen van het lek speelde Carlsen dinsdag zonder klauw de vierde wedstrijd van de twaalf ingepland, hoewel hij het initiatief had van de witte stukken. Er is geen duidelijke verklaring voor die houding. De score is gelijk (2-2).

De kampioen probeerde weg te sluipen toen hem werd gevraagd naar de video die 's ochtends werd gepubliceerd en na enkele uren met pensioen ging: "Ik zal hem vanavond zien", was zijn eerste antwoord. Op aandringen van journalisten erkende hij: "Ik ben me bewust van het bestaan ​​ervan, maar niet van de details." Caruana weigerde hierover te antwoorden.

De video toont beelden van Caruana en zijn team van analisten -het Oezbeekse Rustam Kasimyánov, Leinier Dominguez, de Roemeense Cristian Chirila en Amerikaanse Alejandro Ramirez tijdens de concentratie ervan in de luxueuze lodge patroons Rex Sinquefield in de staat Missouri (USA). Alles ziet er heel onschuldig, totdat plotseling beelden Caruana zijn in een training, het analyseren van verschillende posities, en bovenal, een screenshot van uw computer met de lijst van goede deel van het repertoire van openingen en verweren (formulieren om een ​​spel te beginnen) dat zich heeft voorbereid op dit WK in Londen. Dat is precies het grootste geheim dat een schaker kan hebben voor een duel om de wereldtitel. Hoogstwaarschijnlijk hebben degenen die verantwoordelijk zijn voor de video en de publicatie ervan geen idee van schaken.

Een afbeelding van de gefilterde video: bovenaan is een lijst met openingen en verdedigingen opgenomen in de voorbereiding van Caruana
Een afbeelding van de gefilterde video: bovenaan is een lijst met openingen en verdedigingen opgenomen in de voorbereiding van Caruana L.G.
Zeer weinig uren na het lek, Carlsen handhaafde een zeer vreemde houding in het vierde spel. Hij stemde ermee in om in een variant van de Engelse Open te raken wetende dat Caruana het driemaal had gespeeld; het normale in een dergelijke situatie is dat de Noor een scherp idee zou hebben voorbereid dat zijn rivaal zou verrassen. Maar in plaats daarvan speelde hij passief, zonder risico's te nemen. Dat zou logischer om een ​​zeer ongebruikelijke opening spelen zijn geweest, aangezien Carlsen vele malen om heeft gedaan om zijn tegenstander van de bekende paden te krijgen en hem te dwingen om na te denken voor zichzelf vanaf het begin en de tien niet te onthouden of vijftien eerste bewegingen.

In de kamer waren er twee tegengestelde interpretaties. Noorse journalisten niet uitgesloten dat, volgens de morele principes die gelden in Scandinavië, Carlsen wilde geen bloed in een duidelijk oneerlijk situatie voor zijn rivaal te trekken, hoewel onder normale omstandigheden, de kampioen is een wild dier van de competitie en geeft toe dat hij geniet wanneer zijn tegenstanders lijden. De andere interpretatie is veel minder filosofisch, en samengevat in de woorden van de veteraan Australische grootmeester Ian Rogers: "Carlsen heeft besloten om tijd te kopen en niet te nemen geen risico's vandaag de dag, zodat het team van analisten diep kan werken in rust morgen [ tegen woensdag] om te profiteren van die waardevolle informatie. "

De gevolgen van wat er gebeurd is kunnen zeer ernstig zijn, omdat Caruana bijna dwingen om veel van wat je hebt voorbereid te vergeten voor maanden en een nieuw repertoire van openingen en verdedigingen improviseren voor de resterende acht wedstrijden. En daarnaast kunnen er belangrijke psychologische vervolgingen zijn voor hem en zijn team.

Lekkende geheime informatie in de World Chess had zijn hoogtijdagen tijdens de Kasparov-Karpov derde match in 1986 (Londen en Leningrad). Kasparov reed met zijn team op verschillende tijdstippen drie van zijn analisten (Timoshenko, Vladimirov en Dorfman) na hen te beschuldigen van het passeren van zeer gevoelig is voor mensen die dicht bij Karpov geschreven materiaal. Maar in dit geval lijkt er enige verraad, maar onwetendheid over de technische aspecten van het schaken en het gebrek aan nauwkeurigheid bij het beheersen van informatie.

No comments:

Post a Comment