Tuesday, November 13, 2018

En oskyldig video läggs ut på Internet kan bli dödligt gift Fabiano Caruana i matchen för kampen VM-titel i London mot mästare, norska Magnus Carlsen, eftersom det innehåller viktig information om beredningen av den amerikanska hemlighet.

Magnus Carlsen gör ett av hans första drag i världscampionens fjärde match
Magnus Carlsen gör en av hans första drag i den fjärde matchen av L.G.
LEONTXO GARCÍA
London 14 NOV 2018 - 00:36 CET
En oskyldig video läggs ut på Internet kan bli dödligt gift Fabiano Caruana i matchen för kampen VM-titel i London mot mästare, norska Magnus Carlsen, eftersom det innehåller viktig information om beredningen av den amerikanska hemlighet. Efter att ha läst läckan spelade Carlsen tisdag utan klo den fjärde matchen av de tolv som planeras, även om han hade initiativ av de vita bitarna. Det finns ingen tydlig förklaring av den attityden. Poängen utjämnas (2-2).

Mästare försökte glida ur händerna när han tillfrågades om videon släpptes på morgonen och tog bort några timmar senare: "Vi ses i kväll," det var hans första reaktion. På journalisters insisterande erkände han: "Jag är medveten om dess existens, men inte om detaljerna." Caruana vägrade att svara på denna fråga.

Videon visar bilder av Caruana och hans team av analytiker -De uzbekiska Rustam Kasimyánov, Leinier Dominguez, den rumänska Cristian Chirila och amerikanska Alejandro Ramirez under dess koncentration i lyxiga lodge beskyddare Rex Sinquefield i delstaten Missouri (USA). Allt ser mycket oskyldig tills plötsligt bilder Caruana är i ett träningspass, analysera olika positioner, och framför allt, en skärmdump av datorn med listan över stor del av repertoaren av öppningar och försvar (blanketter för att starta ett spel) som har förberett sig för detta VM i London. Det är just den största hemligheten en schackspelare kan ha före en duell för världstiteln. Mest sannolikt har de som ansvarar för videon och dess publicering ingen aning om schack.

En videobild filtrering: överst är en lista över öppningar och försvar ingår i beredningen av Caruana
En bild av den filtrerade videoen: högst upp finns en lista över öppningar och försvar som ingår i framställningen av Caruana L.G.
Mycket få timmar efter läckan behöll Carlsen en mycket konstig inställning i det fjärde spelet. Han gick med på att komma in i en variant av den engelska openen med att veta att Caruana hade spelat det tre gånger; Den normala saken i en sådan situation är att norska skulle ha förberett en skarp idé som skulle överraska sin rival. Men istället spelade han passivt utan att ta några risker. Det skulle ha varit mer logiskt att spela en mycket ovanlig öppning, som Carlsen har gjort många gånger för att få sin motståndare av de kända vägarna och tvinga honom att tänka sig själv från början och inte att memorera tio eller femton första rörelser.

I rummet fanns två motsatta tolkningar. Norska journalister uteslöt inte att det enligt de moraliska principer som råder i Skandinavien, Carlsen ville inte dra blod i en klart orättvist situation för hans rival, men under normala förhållanden, är mästare ett vilddjur i tävlingen och medger att han gillar när hans motståndare lider. Den andra tolkningen är mycket mindre filosofiska och sammanfattas i dessa ord av veteranen australiska stormästare Ian Rogers: "Carlsen har beslutat att köpa tid och inte ta några risker i dag, så att dess team av analytiker kan arbeta djupt i vila i morgon [ vid onsdagen] för att utnyttja den värdefulla informationen. "

Konsekvenserna av vad som hände kan vara mycket allvarliga, eftersom praktiskt taget tvinga Caruana att glömma mycket av det du har förberett i flera månader och att improvisera en ny repertoar av öppningar och försvar för de återstående åtta matcher. Och dessutom kan det finnas viktiga psykologiska uppföljare, för honom och hans lag.

Läckande hemlig information i världen Chess hade sin storhetstid under Kasparov-Karpov tredje matchen 1986 (London och Leningrad). Kasparov körde hans team vid olika tidpunkter tre av hans analytiker (Timoshenko, Vladimirov och Dorfman) efter att ha anklagat dem för att överföra mycket känslig för människor nära Karpov skriftligt material. Men i detta fall verkar det inte vara något förräderi, men okunnighet om de tekniska aspekterna av schack och brist på rigor i kontrollen av information.

No comments:

Post a Comment