Tuesday, December 25, 2012

Houdini 3 - 's werelds sterkste schaker motor in de Fritz-interface


Houdini 3 - 's werelds sterkste schaker motor in de Fritz-interface
29.10.2012 - In 2009 Robert Houdart, een Belgische constructeur werkt aan kerncentrales en astronomie, wiled weg zijn tijd te wachten op een telescoop spiegel door het schrijven van een schaakprogramma. Om ieders verrassing bleek het de sterkste motor rond. Nu versie drie is uit en zal binnenkort beschikbaar zijn vanaf ChessBase. We vroegen de auteur om het ontstaan ​​van deze opmerkelijke schaken motor uit te leggen.


Interview met Robert Houdart, auteur van Houdini
Robert, je bent niet in de eerste plaats een programmeur. Wat is precies je achtergrond?
Mijn belangrijkste academische achtergrond ligt eigenlijk in structurele mechanica en warmte-overdracht. Ik ben afgestudeerd aan de universiteit in 1991 en ging toen aan de slag voor Tractebel Energy Engineering, in het ontwerp van de Belgische en Zweedse kerncentrales. Acht jaar lang was mijn taak om nucleaire leidingsystemen die resistent waren tegen aardbevingen en neerstorten van vliegtuigen te ontwerpen. Voor dat we een aantal nieuwe computationele methoden met mooie namen als "Twin Mode Rotatie" en "Adaptive Modal Sommatie".

Na die periode ben ik verhuisd naar een geheel andere sector, zakelijke software die bekend staat als "Customer Relationship Management". Sinds 1999 heb ik ontwikkelde twee CRM-toepassingen "eLink" en "Efficy" die vandaag de dag gebruikt door zo'n 25.000 mensen, voornamelijk in Europa. Terwijl ik heb nog nooit een formele programmeertaal onderwijs, heb ik altijd het programmeren, want ik was 13 of 14 jaar oud. Het zit in mijn bloed en ik heb altijd gegeven een "programmeren" touch aan wat professionele activiteit was ik bezig inch
Hoe heb je ineens komen met Houdini, die was vanaf het begin een zeer sterke schaakprogramma?
Sinds het midden van de jaren 1980 heb ik min of meer constant is schaken gerelateerde software te schrijven als een hobby - of het nu schaken motoren of een programma om schaken diagrammen op een matrix printer voor het tijdschrift van de Leuvense schaakclub af te drukken. Ik heb geschreven een aantal particuliere motoren, meestal niet te sterk en niet zeer compleet.

Werken aan zijn telescoop project - meer daarover binnenkort
Het werk op Houdini begon in 2009. Op het moment dat ik stond te wachten voor de spiegel van een grote telescoop project was ik bezig inch De spiegel werd aanzienlijk vertraagd, en ik was op een bepaalde manier op zoek naar een uitlaatklep voor de creatieve energie die aan het opbouwen was. Ik ben begonnen met dit idee om de beste schaker motor die ik kon bouwen - en ik was geholpen door de open cultuur die is gekomen met het internet. Je weet wel, twee decennia geleden moest je elk deel van een schaakspel motor uitvinden van nul (en ik heb mijn eerlijk aandeel van dat), maar vandaag zijn we in een situatie waarin technieken, ideeën en voorbeelden zijn direct beschikbaar op de Internet. Je kunt het een coming of age van de computer schaken scène - als motor auteur je niet meer verplicht om te zitten in uw hoek opnieuw uitvinden van het wiel. De computer schaken Wikipedia, een aantal sterke open source motoren, en discussies op internetfora over schaken programmering technieken en ideeën maken het ontwerp en de ontwikkeling van een sterke motor een stuk makkelijker dan, laten we zeggen, twintig jaar geleden.
Wat is het geheim van Houdini, wat maakt het zo sterk?
Twee belangrijke begrippen: goede evaluatie en een nog betere selectiviteit. Het is vanzelfsprekend dat een goede evaluatie van een positie is de sleutel voor een goede schaker motor. Houdini is waarschijnlijk de beste motor stuk mobiliteit en ruimte controle te evalueren op het bord. Het heeft een zeer evenwichtige evaluatie in alle fasen van het spel. Ik heb altijd geprobeerd om Houdini's evaluatie te koppelen aan een kans op het winnen van het spel. Bijvoorbeeld, wanneer Houdini 3 a +1.00 evaluatie blijkt in het midden spel heeft een 80% kans om de wedstrijd tegen een even sterke tegenstander te winnen bij blitz tijdcontroles. Ik denk dat dit een zeer nuttig onderdeel van de motor.
Selectiviteit is een andere belangrijke functie in Houdini. Net als een menselijke speler, heeft een motor niet kijken naar alle moves op dezelfde diepte. Potentieel goede bewegingen zijn uitputtend onderzocht, terwijl blijkbaar zwakker bewegingen worden alleen gegeven een snelle, ondiepe look. Sommige bewegingen worden onderzocht 40 of 50 lagen diep, andere slechts vijf. Houdini heeft een goede mogelijkheid om te identificeren kan bewegen in de positie aantal potentiële. Het is vergelijkbaar met het instinct en ervaring van een sterke menselijke schaker - te kijken naar slechts een handvol van bewegingen in een positie en gooi bijna onmiddellijk en zonder na te denken de 30 andere beweegt.

Dit vermogen - of "instinct" zo u wilt - is aanzienlijk verfijnd en geoptimaliseerd in elke versie. In vergelijking met Houdini 1,03, Houdini 1.5a toegevoegd meer breedte aan het zoeken, het identificeren van meer potentieel interessante moves. Houdini 2,0 toegevoegd een verbeterde tactische laag om de breedte van Houdini 1.5a, het omzetten van meer van het potentieel van de "interessante" beweegt. Houdini 3 brengt nu extra diepte aan deze hele zoekboom. Dit verklaart ook waarom Houdini is al zeer sterk op blitz tijdcontroles: haar "instinct" maakt het pak beter beweegt, zelfs wanneer de tijd is zeer beperkt.
Hoeveel heb je te danken hebben aan andere programma's en programmeurs? Hebt u samen met iemand, ontving u een advies en bijstand?
Zoals ik al eerder zei, de internet gemeenschap is een grote bron van inspiratie en de informatie die nu beschikbaar is in een paar seconden zou eeuwen te verzamelen hebben genomen twintig jaar geleden. Anders dan de Computerschaak Wiki, dat is een geweldige bron voor elke aspirant schaken motor ontwikkelaar, moet ik crediteren Stokvis open source engine, dat was de inspiratie voor de multi-threaded implementatie van Houdini, en de Ippolit open source-engine die een voorwaarde hele reeks van zoek-en evaluatietechnieken. De ontwikkel inspanning wordt volledig gedaan door mijzelf, maar ik ben ondersteund door mensen uit de hele wereld die ideeën te sturen voor verbetering, vaak functies waarin Houdini niet goed presteren. Sommige fans hebben zelfs gedoneerd hardware voor het testen van motoren. Het is verbazingwekkend hoe ondersteunend de gemeenschap is de afgelopen twee jaar.

Voor de ontwikkeling helpt het dat ik ben al een behoorlijke schaker zelf (rond 2250 in de jaren 1990). Het helpt bij de beoordeling van zwakke punten en om het apparaat een betere evaluatie termen te corrigeren.
Wat zijn de specifieke sterke punten van Houdini - afgezien van het feit dat het kan al zijn rivalen verslaan in een-op-een-wedstrijden? Schaken amateurs en professionals zijn meer geïnteresseerd in hoe deze specifiek kan hen helpen.
Houdini bouwt voort op de Rybka erfenis in de zin dat het juist en nuttig evaluaties voorziet in bijna elke schaken positie die zich voordoet in games. Het is geweldig voor het openen van de voorbereiding en post-mortem analyse. Het zal precies laten zien (en zonder genade) wat goed ging en wat er mis ging in uw games - van het openen van om het spel te beëindigen.
Houdini is erg goed in het verdedigen van moeilijke posities (zelfs tegen andere top-motoren), en zijn tactische dapperheid is letterlijk bovenmenselijke. Ik heb altijd geprobeerd om de stijl van Houdini vrij agressief - het consequent heeft de laagste treksnelheid van alle motoren in de rating lijsten. Tegen 3000 + tegenstanders Houdini heeft een lagere treksnelheid dat wat je kunt waarnemen in de gemiddelde mens GM toernooi.
Kun je ons enkele voorbeelden van hoe Houdini komt met interessante en nuttige ideeën die andere schaken motoren niet kan vinden?
De meest indrukwekkende prestatie die ik heb gezien van Houdini was in de TCEC wedstrijd tegen Rybka ongeveer 18 maanden geleden. Het was kort na de release van Houdini 1.5a, en Martin Thoresen organiseert deze leuke wedstrijd - soort van niet-officiële World Champion - op een aantal zeer sterke computer-hardware met behulp van klassieke tijdcontrole. De spellen kunnen live gevolgd worden op het internet, en dus werd ik kijken hoe dit spel ontwikkeld - Houdini offerde een pion, twee pion, drie pionnen in een queen-minder middenspel, om uiteindelijk het spel te winnen in het overtuigen van de mode. Tijdens het spel was ik niet zeker dat alles wat we zagen was een briljant spel - en niet een of andere obscure bugs ik had achtergelaten in de motor ... Ik denk niet dat een andere motor zou kunnen hebben gespeeld dit spel de manier waarop Houdini deed . De mix van agressiviteit met prachtige tactische en positionele evaluatie maakt dit waarschijnlijk de beste motor game ooit - vooral tegen een voormalige vijf keer Computerschaak wereldkampioen. Er is een zeer interessante video, die is gepubliceerd over het spel, die uitdrukt heel goed de ontzag en verwondering van de voorstelling.

Hier is het spel te herspelen op onze JavaScript boord:


Here is the game to replay on our JavaScript board:


Meer informatie over deze opening!
Siciliaanse Defensie met 2.c3 - Alapin Variatie
door Sergei Tiviakov
Verkrijgbaar in de ChessBase Shop
Rybka 4.0-Houdini 1.5a0-1
B22TCEC S1 Elite Match01.2011
1.e4 c5 2.c3  f6 3.e5 d5  4.  f3  c6 5.  c4  b6 6.  b3c4 7.  c2  c7 8.  e2 g5 9.e6 dxe6 10.  xg5  e5 11.d4  XE2 + 12.  XE2 e5 13.dxe5  xe5 14.  xh7  g7 15.  g5  d7 16.  a3  d3 17.  XD3 cxd3 + 18.  XD3  a4 19.f3 A520.  e4 f5 21.  f2 b5 22.  c2 b4 23.cxb4  f7 24.bxa5  xa5 25.  d2  d8 26.  b4  e5 27.  fd3  b5 28.  e1  c529.  xe5  xe5 30.f4  f6 31.  e1  XD3 + 32.  XD3  xd333.a4  c8 34.a5  c2 35.  d2  XB2 36.a6  e4 37.  a3  xg238.a7  b1 + 39 .  e2  a8 40.  e1  d4 41.  a2  b3 42.  g3  e6 43.  f1  c5 44.  e2  d7 45.  f1  b4 46.  e1  d647.  f2  XF4 48.h4  h6 49.  f1  b1 + 50.  e1 e5 51.h5 f452.  d2 +  c7 53.  c2 +  b6
0 tot 1
Download PGN
Bent u van plan om te werken aan het programma voort te zetten, houd waardoor het sterker en nuttiger voor schakers? Of wil je op een bepaald moment terug te keren naar engineering en astronomie?
Ik hou van schaken en programmering, dus wat betere manier om dit uit te drukken dan in het creëren en verbeteren van een schaakspel motor die wordt gebruikt door duizenden schaken fans over de hele wereld. Na de zeer veeleisende release van Houdini 3 Ik hoop om wat tijd uittrekken voor de familie en om uit te gaan observeren sterren en planeten met de grote telescoop. Maar begin 2013 zal ik weer gaan werken voor Houdini 4.
Dus hoe sterk is de huidige versie, die ChessBase zal volgende week vrij?
Vanaf de eerste openbare versie van mei 2010 Ik ben nu in staat om toe te voegen ongeveer 150 Elo sterkte verbetering. Dat is meer dan 50 punten per jaar, een rente enige menselijke GM zou blij zijn met. Het is verheugend om terug te blikken op deze evolutie, aangezien elke Elo punt dat wordt gewonnen is veel creativiteit en hard werken. Ik heb helemaal niet verwacht in 2009 dat Houdini zou het schaken motor scène worden domineert al enkele jaren, maar nu dat we op dit punt ben ik blij dat de droom voort te zetten.
Copyright Houdart / ChessBase
Foto's van Robert Houdart door Jan Lagrain van Schaakfabriek
Een onverslaanbare combinatie: 's werelds sterkste schaker motor
die op 's werelds beste schaken-interface

Geef toe aan de magie van dit programma! Slechts twee jaar geleden de Houdini schaken motor stormde naar de top van de ranglijsten, en sindsdien is de onbetwiste nummer een schaakspel motor in de wereld. Het geheim van zijn succes: Houdini introduceert pure magie in het spel van het schaakspel! De motor van de Belgische programmeur Robert Houdart vindt trucs op plaatsen waar de andere motoren kan niets zien.
De nieuwe versie, Houdini 3, gaat zelfs nog verder met de schaakwereld met nog een andere verhoging van de speelsterkte: tenminste 50 Elo punten, dankzij een groot aantal verbeteringen in de zoekalgoritmen. Zij manifesteren zich op verschillende manieren, in diverse fasen van het spel. In de opening Houdini 3 toont een nog subtieler begrip van ruimte en activiteit, in het middenspel het programma spots sneller dan voorheen, toen stukken zijn in gevaar wordt gedomineerd, en in het eindspel de juiste evaluaties en oplossingen voor problemen worden gevonden veel eerder dankzij een sneller, dieper zoeken. In de loop van deze nieuwe ontwikkeling en de fijnafstelling van de motor Houdini gespeeld, geloof het of niet, tien miljoen test spellen!
Houdini 3 wordt geleverd met de nieuwste Deep Fritz 13 schaken interface en dus ter beschikking stelt alle training en analyse functies van premium 's werelds schaakprogramma. Inbegrepen in het pakket zijn een jaar klassieke lidmaatschap van het schaken server Playchess.com, online toegang tot 's werelds grootste analyse database "Let's Check" * en het gebruik van de ChessBase Engine Cloud.
Houdini 3 bevat:

De Houdini 3 motor
De DeepFritz 13 gebruikersinterface in Windows Office 2010 standaard
De DeepFritz 13 database management systeem
Classic lidmaatschap van Playchess.com voor twaalf maanden
De ChessBase Engine Cloud
De ChessBase "Let's Check"-functie (tot 31.12.2015)
Een database met meer dan 1,5 miljoen games
Houdini 3 Standaard multiprocessor versionSupports maximaal zes cores en vier GB aan hash + 12 maanden Playchess.com (classic)
ISBN 978-3-86681-336-6 - EAN 4027975007229. Prijs: 79,90 €
Houdini 3 Pro multiprocessor versie
Ondersteunt tot 32 cores en 256 GB hash + 12 maanden Playchess.com (classic)
ISBN 978-3-86681-337-3 - EAN 402797500723-6. Prijs: 99,90 €
Systeemvereisten: Minimum: Pentium III 1 GHz, 1 GB RAM, Windows Vista, XP (Service Pack 3), DirectX9 grafische kaart met 256 MB RAM, DVD-ROM drive, Windows Media Player 9 en internet toegang tot het programma te activeren, Playchess . com, Laten we eens kijken, Motor Cloud en updates. Aanbevolen: PC Intel Core i7, 2,8 GHz, 4 GB RAM, Windows 7 (64 bit) of Windows 8 (64 bits), DirectX10 grafische kaart (of compatibel) met 512 MB RAM of meer, 100% DirectX10 compatible geluidskaart, Windows Media Player 11, DVD-ROM-station en internet toegang tot het programma te activeren, Playchess.com, Let's Check, Motor Cloud en updates.
Houdinin 3 zal vanaf volgende week verkrijgbaar - pas op voor nadere mededelingen
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=8591

No comments:

Post a Comment