Thursday, January 17, 2019

Tänään merkitsee yhdestoista vuotta siitä, kun yksi tämän pelin historian suurimmista shakin pelaajista on kuollut; 17.1.2008

Tänään merkitsee yhdestoista vuotta siitä, kun yksi tämän pelin historian suurimmista shakin pelaajista on kuollut; 17.1.2008 entinen maailmanmestari, Pohjois-Amerikan alkuperää oleva islantilainen, Robert James Fischer kuoli Islannin kansallisen yliopiston sairaalassa virtsateiden tukkeutumisen seurauksena, joka ilman lääketieteellistä hoitoa sai luvan kuolemaan johtava akuutti munuaisten vajaatoiminta. 64-vuotiaana, ja vain kolme hänen paluustaan ​​maapaikalle, joka näki hänet loistavimpana - siellä vuonna 1972, hän voitti maailmanmestaruuden venäläistä Boris Spasskia vastaan ​​- epäkeskinen Bobby Fischer haudattiin kukkien ja keskiyön väliin jäätelökenttä Selfossissa (60 km Islannin pääkaupungista Reykjavikista), Laugardal-kirkon kristillisen hautausmaan perusteella, intiimin yksityisen seremonian jälkeen, jossa oli vain viisi todistajaa.
El último Fischer, barbado y con pelo largo, ya en Islandia, desistió de hacerse un tratamiento odontológico por temor a que “los rusos le pusieran un transmisor”
11 vuotta sitten kuolevainen tarkistus poistti shakin kuninkaan pelistä; Hyvästi Bobby Fischerin viimeiset demonit pakenivat, heidän aaveet juoksivat uusien varjojen takana, ja legenda ammuttiin tähtiin.

Robert James Fischerin, ehkä myös tangojen, levottomasta elämästä voidaan lukea muistista; lapsuuden, nuoruuden ja vanhuuden vuosia kerrottiin luvuissa ja mukautettiin kirjallisuuteen, jopa tuli teatteriin ja elokuvateatteriin. Hänen viimeisestä pelistään on kuitenkin vähän tiedossa; hänen oleskelunsa, sairautensa ja kuolemansa Islannissa, saarella, joka tunnetaan tulivuoren toiminnastaan, joka 1800-luvulla innoitti Jules Vernen hänen teoksessaan A Matka maan keskelle. Alue, joka sijaitsee Grönlannin ja Ison-Britannian välillä ja jonka pinta-ala on samanlainen kuin Chacon maakunnassa mutta jossa on vain kolmasosa sen väestöstä.

23. maaliskuuta 2005 Bobby Fischer, hänen uuden vaimonsa Miyoko Watai (Japanin shakkiyhdistyksen presidentti) mukana, saapui Keflavikin (Islanti) lentokentälle Skandinavian Airwaysin SK984: n lennolla, jossa oli edellinen pysähdys Tanskassa. Narita (Japani); takana jätti yhdeksän kuukauden painajainen vankilassa.
"Bush ja Koizumi (entiset USA: n ja Japanin presidentit) ovat rikollisia, he ansaitsevat olla ripustettuja", oli ensimmäinen entisen maailmanmestarin vapauttama tiradien akku, joka käytti Forrest Gump -näköistä, hämmentyneenä, pitkä parta ja korkki, jossa oli pitkä suoja. Islannin maaperään.

Bobby oli pidätetty 13. heinäkuuta 2004 Naritan lentoasemalla, kun hän yritti aloittaa lennon Filippiineille, ja hänen passi - Z7792702 - julistettiin mitättömäksi liittovaltion pidätysmääräyksellä, jonka hän allekirjoitti 11. joulukuuta. 2003 presidentti George HW Bush. Siksi Yhdysvaltain oikeusministeriö antoi Japanissa pidätettynä, että kansalainen Robert James Fischer karkotettiin tuomitsemalla kymmenen vuoden vankeusrangaistus ja 250 tuhatta dollaria.

Rangaistus oli seurausta siitä, että hän oli rikkonut valtionosaston ja Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) tilausta, kun Fischer palasi vuonna 1992 kaksikymmentä vuotta poissaolojen jälkeen shakkiin ottamaan ottelun maailmanmestaruuskilpailuun vanhalla Ystävä, venäläinen Spassky. Kaksintaistelu pidettiin kansakunnassa (Jugoslaviassa), jolle kauppasulku oli roikkumassa. Koska Bobby sai yli puolet palkintopotista - ottelu oli 5 000 000 Yhdysvaltain dollaria - hän oli pakolainen 12 vuoden ajan (hän ​​vieraili Argentiinassa 23. kesäkuuta ja 12. heinäkuuta 1996 välisenä aikana) kunnes hänet pidätettiin Japanissa .

Siellä hän vietti kuukauden lentokentän vankilaan ja myöhemmin maahanmuuttajakeskukseen Ushikussa (60 km Tokiosta), jossa hän pysyi eristyksissä ja pahoinpiteli huonoa käyttäytymistä varten. Kuusitoista turvaovea ja lasiseinä erottivat hänet kustakin kävijästä, jotka tulivat auttamaan häntä. Kanadalaisen toimittaja John Bosnitchin ja hänen vaimonsa Miyoko Watai (asianajaja Fischerin kanssa vankilassa) asianajaja Masako Suzuki perusti Free Bobby Fischer -komitean, jotta uutiset ylittyivät, herättivät solidariteettia ja saivat aikaa hankkia vaihtoehtoja välttää karkottamista. Samaan aikaan Boris Spassky kirjoitti George Bushille "armon ja hyväntekeväisyyden" kirjeen, jossa hän pyysi lupaa jakaa solu vanhan kilpailijansa kanssa.

Fischer vs. Spassky vuonna 1972, kokous oli Islannissa, jossa Bobbysta tuli kansallinen idoli
Fischer vs. Spassky vuonna 1972, kokous oli Islannissa, jossa Bobbysta tuli kansallinen idoli
Amerikkalaisesta kansalaisuudesta luopumista tai poliittisen pakolaisen uudessa oikeudellisessa kehyksessä annetut tilaukset eivät olleet riittäviä. Hänen avioliitto ei myöskään antanut hänelle haluttua Japanin viisumia. Ainoa mahdollisuus välttää karkottamista oli uuden passin saaminen; prosessi kansalaisuuden ja oleskelun pyynnöstä uudessa maassa. Mutta kuka antaisi sen hänelle? Ei Saksa, Libya, Pohjois-Korea, Iran, Kuuba, Venezuela, Montenegro tai Sveitsi

No comments:

Post a Comment